Fresh from the owner...

08 January 2010

~ 27112009 dalam ingatan ~ (part 3)

Sometimes kita kena muhasabah diri untuk setiap kejadian yang berlaku dalam hidup kita ni. Sebabnya, kalau jadi apa-apa kita tak akan menyalahkan takdir. Hakikatnya kita ni manusia yang lemah memang tak boleh nak sangkal. Sejujurnya, walaupun kita muhasabah diri, kita tetap tak dapat lari dari rasa nak menyalahkan orang or diri sendiri. Kenalah selalu ingat Allah. Berzikir. Time-time macam nilah senang kita nak disesatkan dan dihasut (Oppsss...cam bagi ceramah pulak aku ni kan??? Hehehe...)...

Kebetulan pulak, masa Anis masuk ICU... dia diletakkan dalam satu bilik ngan another baby. Nama baby tu NUR HAMDULILLAH... Unik nama dia kan??? Baby tu masuk 3 days before her. Tapi kecik je orangnya. Berat masa dia masuk pun baru 3.5kg. Anis masa tu dah 4.6kg. Besar Anis daripada dia. Baby tu masa admitted dah 3 months. anis belum masuk lagi 3 bulan. Tapi kalau dengar dari bunyi machines yang ada kat sekeliling baby tu, nampak dia lagi kritikal.

Kat luar wad, I met the motherlah. She told me macam mana anak dia boleh masuk ICU. And the husband pulak told my hubby. Katanya, anak dia kena sawan. Tapi bila nurses checked, dia menunjukkan yang dia tu sihat-sihat aje. One day dia demam kot. And the parents bawak pergi private. The doc just bagi medicine. Bila balik rumah, anaknya kena sawan teruk and bila bawak ke HTAA, kena tahan sebab the specialist here said, kumannya dah sampai ke otak. Meaning... her daughter lagi teruk dari mine.

So, we could never complaint. At least, Anis kuat semangat. I saw that in her. We saw and knew it. Walau kuat macam mana sekalipun dia, if she decided tak nak hidup lagi... we have to accept it la. Itu dah janji dia dengan Allah kan??? Hari-hari aku kata macam tu kat diri sendiri. "Kalau Insyirah tak kuat nak hidup kat dunia ni... ibu redha. Ibu halalkan semuanya!!" Tapi dalam hati menangis selalu.

That baby, Nur Hamdulillah... after Anis keluar, kami tak tahu apa ceritanya lagi. Tapi masa Anis kene transfered masuk wad kanak-kanak, her situation was getting worst. The father said, the doc said, baby tu dah macam tak ada harapan. The machines were unable to help her anymore. And her lungs pun macam dah teruk sangat. Even the husband asked my hubby berapa meter kain kapan nak guna untuk baby. Tapi semua tu kuasa Allah. DIA yang akan memulihkan segala-galanya. The father, nampak happy-happy je at first. After 10 days, nampaklah dia tak berapa nak ceria lagi. Itu pun after the docs bagi tahu baby dia tak ada improvement.

Yang menambah lagi sedih dia, baby tu their first child. Kami bersyukur sangat-sangat sebab Nur Anis Insyirah masih dalam dakapan kami. Tapi kami tetap bersedih untuk mereka-mereka yang tak bernasib baik. Tapi semua tu dah janji Allah kan???
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 comment:

  1. Allah know the best kan. ;)

    done nestum, ikea dan white.my.

    ReplyDelete

Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign