Thursday, July 2, 2015

Temujanji kami.


Seawal pagi di sini hari ni. Pukul 7 dah sampai HSA. Haha... Gila awal. Ikut buku, appointment dia pukul 7.30 pagi. Untuk buat ultrasound. 
Kalau missed appointment ni, kena tunggu lagi 6 bulan pulak untuk buat ultrasound. Itu kata husben la sebab dia yang handle borang masa discaj dulu. 
Sampai-sampai je tak adalah terus ke bilik x-ray sebab form bagai kat klinik paed ni.
Jadik orang pertama you. Dah ambik nombor kena tunggu bagai. Dekat pukul 7.30 jugak la baru dapat form untuk pergi buat ultrasound. Lama gila menunggu. Tunggu nak on pc, nak cari report. Tapi tak apa. Dah jadi orang first tu kira okay la.
Kemudian ke sini untuk buat ultrasound. Ini untuk check buah pinggang dengan pundi kencing ai Afiq. Nak tengok ada kelainan atau tak. Ada bengkak ke apa ke.
Pun jadi orang pertama sampai. Walaupun dah dapat nombor bukan dipanggil masuk terus. Menunggu lagi kat luar. Sampai la ada lagi dua orang patients baru sampai. Kemudian baru panggil masuk.
Dah masuk tak terus buat. Menunggu lagi kat dalam. Pergh...!!! Dok menunggu tu yang tak boleh tahan. Kalau kita orang dewasa tak apa. Ini melibatkan baby. Menunggu lama-lama buat dia mengamuk la.
Nak tidur, nak susu. Even yang dua orang sampai lepas aku tu pun dah siap dulu. Afiq tak start-start pun lagi. Almost 8 baru doc sampai. Time tu Afiq memang nak start mengamuk dah. 
Lama pulak nak buat ultrasound sebab time kali si kecik ni mengamuk, doc tak dapat nak capture pic buah pinggang dia. Siap kencing atas bed masa ultrasound. Nasib baik doc ni scan pundi kencing dia dulu. Kalau tak memang kena kencing la alamatnya.
Dah settle kena patah balik ke tempat tadi untuk jumpa doc. Sebelum tu kena timbang dulu. Dalam bilik timbang baru dapat tau kena repeat urine c&s pulak. Adeh... Jadi, sebelum jumpa doc kita ambik urine dulu.
Settle ambik urine baru boleh jumpa doc. Tapi menunggu lagi. Kali ni lagi lama. Bilik untuk aku jumpa doc tu, no.5 tak keluar-keluar daripada aku start duduk sampai la kena ke tempat lain pulak.
Itupun dah lama tunggu baru la nurse ni datang bagitau suruh hantar sample air kencing ke makmal. Kena tunggu sejam untuk dapatkan result. Kita tunggu sendiri tau. Nasib baik air kencing dah ambik awal-awal. Kalau tak, menunggu lagi.
Urine tu ada dua botol. Satu untuk fast result. The other one yang ambik masa 3 days baru tau sama ada problem tu still occurs or not. Rumit kan melibatkan baby ni... (๏_๏)
Kat sini kena tunggu lebih kurang sejam. Redha je la. Tunggu result penat juge tapi nak buat macam mana. Nak berjalan-jalan pun dah penat rasanya.
Tapi tak sampai sejam pun dah dapat result. Alhamdulillah... Urusan jumpa doc pun kejap je. Nak menunggu result bagai tu yang lama. Sabar je la.
Ujian ini pahit tapi ada manisnya jika kita sabar dan redha kan?! ~_~



Wednesday, July 1, 2015

Edisi khas raya.

Emas 999.9 ni adalah seberat 0.5g je. Packaging khas raya. Daripada bagi duit kertas yang makin susut nilainya tu, baik bagi emas untuk simpanan masa depan dorang. Kalau tak kita yang celik emas ni ajar dorang siapa lagi nak ajar kan?
Harganya ikut kadar harga emas semasa. Tapi tak adalah melebihi RM150.
Matawang makin susut nilai. Emas simpanan terbaik. Tak mampu beli yang mahal-mahal, kita beli yang semampunya. Janji istiqomah.
Berminat nak tau boleh whatsapp: 0172561005. 

Emas Powergold terbaik... ^o^


Tuesday, June 30, 2015

Bulan Mei yang ditinggalkan.


Sebenarnya cerita banyak tapi mood yang tak ada. Masa bulan Mei tu hp yang tak ada. Hp yang biasa guna tu rosak. Skrinnya menyala tapi tak boleh touch.

Cracked kat bahagian bawah digigit Aus. Adoyai...!!! Nak tukar skrin serupa macam beli hp baru. Tapi sayang. InsyaAllah... akan ku usahakn jugak untuk repair. Ni kira throwback je la.



Starting dengan cerita Azfar yang celebrate birthday in May. Dia budak 13 Mei. Hehe... Ini masa celebrate birthday kat kindy untuk budak-budak yang lahir daripada bulan Jan til May plus dengan sambutan hari guru sekali. Muka memang terbaik la... (⌒o⌒)



My dearly sister yang celebrate her birthday on 17th. Dia la yang banyak tolong aku thru thick and thin. Walaupun tak ada pertalian apa-apa, we're still buddies.

Last time jumpa dia 7 years back. Entah bila la boleh jumpa lagi. Huhu... Thank you sis and love you sampai bila-bila ( ˘ ³˘)♥



Berlaku dalam bulan Mei jugak. Afiq warded sebab kena UTI (kencing kotor). Lepas 4 kali screening untuk urine dia akhirnya warded sebabnya persistence kuman yang sama.

Daripada first screening sampailah yang ke-4 kalinya. Ingatkan 3 hari je tapi kena completed antibiotics for 5 days dan sambung lagi the next 2 days. Redha sesangat.



Anniversary me and hubby. Just wish je sebab warded lagi time ni. Tak ada celebration. Ok la. At least ingatkan. Semoga kekal ikatan ni hingga ke sana. Amiiinnn...



The born of baby Husna. Ini anak Kerry (BIL) dengan Piah. Last 2 years dia orang lost their first baby boy, Muhammad Baihaqi. Siapa yang pernah baca tau la cerita tu. The first baby survived few hours je.

Alhamdulillah, Allah gantikan baru dengan kedatangan Husna. First baby operate and this time around pun operate sebab songsang even dah masuk minggu akhir. Dah try pusing pun dia taknak pusing. Last opt, operate je la.


*Banyak cerita tapi tak sempat nak cerita satu-satu sebab handphone yang sementara tu tak berapa ok bila nak taip entri. Makanya bersabar saja la dengan pix dan cerita yang ada.

Semoga perjalanan dan urusan kehidupan kami di tahun ini dipermudahkan walaupun banyak dugaan dan rintangan. Doakan kami sekeluarga kuat... `(*∩_∩*)′

posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to Rumah SalYa l Designed by DayangDeno