Monday, June 27, 2016

Anti-vacc itu bukan semuanya menolak.





Dalam fb sepanjang minggu lepas dan minggu ni ada je yang post pasal anti-vacc ni. Actually isu ni dah lama. Macam² la boleh dengar. 

Ada yang post out vaksin tu haram la apa la. Ada doc replied pasal vaksin dan kepentingannya. Isu ni macam tak berkesudahan.

Bukan  kat Malaysia je ada group yang tolak vaksin untuk anak². Luar negara pun banyak. Tapi kalau kat Malaysia ni groupnya kecik je. 

Tambahan sekarang ada outbreak pasal difteria dengan measles. Marahlah golongan yang anaknya divaksin pada group yang tak vaksin anak² ni. 

Pada yang tak vaksin sebab tak nak vaksin, itu memang tak patut la. Sebab vaksin ni untuk mencegah. Sekurang²nya babies yang antibodi tak berapa nak kuat ni dapat la defend diri dia orang. 

Berbanding yang tak divaksin, penyakit senang masuk sebab 'penghalang' tak ada. Dan bila dah kritikal, doc pun tak boleh buat apa².

Akan tetapi... bukan semua yang tak vaksin anak tu memang reject vaksin. Ada je babies ni yang alah dengan ubat. Yang tak boleh ubat masuk dalam badan. Macam² jadi. 

Ada je mak² yang asalnya memang vaksin anak tapi bila dah anak alah takkan nak teruskan dengan vaksin tu kan. Anak tu. Mesti mak² ni rasa sakit anak tu bila dah alah dengan ubat.

Jadik sangat la tak patut kita ni salahkan this herd community bila tak vaksin anak². Tak semua orang tolak vaksin. Tapi ada yang tak ada pilihan da terpaksa tolak. 

Salahkan mereka² yang sengaja tolak vaksin. Jadi bawak² la bertanya bila ada orang tu tak vaksin anak akan sebab²nya. Tak baik main hentam je. Rakyat Malaysia ni suka menghentam dulu baru selidik... \(〇_o)/

Anti-vacc tak semestinya bermaksud sengaja tolak tapi tak ada pilihan selain tolak. Bersyukur la sebab anak² kita masih boleh menerima sebarang jenis vaksin.



my foot: pernah rasa hampir kehilangan orang yang tersayang. syukur alhamdulillah. Allah masih pinjamkan dia untik disayangi... 
~(^з^)-♡

Sunday, June 26, 2016

Cerita limo, bunga dan sweet yang viral.




Okay... tajuk panjang tak hingat. Entri merapu meraban. Haha... Puasa dah tinggal kurang daripada 10 hari. Kejap je masa berlalu. Ramadhan dah nak tinggalkan kita. Sedih sangat rasa... ಥ_ಥ

Sebenarnya nak cerita pasal kisah yang viral kat fb baru² ni. Kes ke'sweet'an seorang boyfriend. Naik limo dan bagi bunga. Maka, ramai la manusia² hawa di luar sana yang dok tag pasangan masing² dengan harapan jadilah sweet seperti lelaki tersebut.

Tag tu tak salah. Mungkin niat nak pasangan baca je. Yang mana berniat lebih daripada tu dengan harapan dapatlah naik limo. Tak pun dapat bunga pun jadilah, berhentilah berharap. Haha... Sebab aku pun sepanjang kenal sampai kawin dapat bunga baru 3 kali. Koh³... Nasib baik aku bukan minah bunga.

1st time dapat masa konvo diploma. Dah bertunang. Itu pun disuruhnya abang aku yang beli. Ada bunga kekwa, carnation dan rose sekuntum. Entah apa² la selera abang aku. Main hentam je beli bunga. Walaupun jambangan agak besar tapi tak best pun sebab bukan dia beli sendiri. Terima kasih sebab dapat jugak bunga.

2nd time masa konvo degree. Yang ni masa dah jadik husben. Dia belikan sendiri. Jambangan paling besar yang orang kat gerai tu boleh buat. Woot³... 6 kuntum rose merah dan 6 kuntum rose kuning. Bangga jugak la dapat bunga besar. Senyum sampai ke telinga.

Last time masa konvo adik ipar. Aku yang nak sebab teringin pulak nak dapat bunga. Dibelikan aje. Haha... Itu la 3 kali. Lepas tu sebarang bentuk bunga pun tak ada lagi dah. Apa nak buat. Huhu... *nangis* (╥_╥)

Sebenarnya aku tak kisah pun pasal husben being romantic la apa la sebab dia pun bukan orang macam tu. Tapi ada je masa² apa yang dia buat tu pun dah macam romantik, sweet sangat². Tak perlu bunga, tak perlu kata². Sangat rare dan sangat susah nak dapat. Tapi bila sekali dia buat, senyum sampai ke belakang telinga.

Perjalanan kita panjang lagi sebenarnya. Setakat sweet² sebelum kawin belum la menjamin akan mampu sweet² lepas kawin. Even pegang tangan untuk cross jalan or time berjalan berdua lepas kawin dah cukup buatkan dia sweet gila. Koh³...

Tambahan bila dah ada askar berderet². Tak perlu berderet la. Sorang pun dah cukup. Memang tangkap cintan la kalau jalan masih boleh pegang tangan. Kalau sampai ke usia emas pun still macam tu memang terbaik la.

Sweet atau romantik bukan terletak pada jambangan bunga. Atau disurprisekan dengan naik limo atau dapat handphone dlm kotak kfc ke dapat emas dalam aiskrim. Sweet dan romantik itu luas pengertiannya serta skopnya juga.

Kalau ada duit boleh la macam². Tak ada duit diam² sudah. Tengok je tak payah tag² pasangan. Kesian dia orang. Ada pasangan yang memahami pun dah alhamdulillah. 

Yang sanggup temankan time dalam labour room. Yang bagi pinjam lengan untuk digenggam time contraction datang. Yang peluk dan bacakan ayat² suci al-Quran serta doa time tu.

Yang ada saat susah dan senang. Yang tak merungut. Makan apa saja tanpa bebelan. Yang mampu handle perangai isteri yang macam². Yang mampu bersabar. Dan yang sweet adalah yang mampu jadik imam dan pemimpin serta ketua keluarga yang baik.



my foot: jangan macam² tau. lempang karang...(⌒▽⌒)

Sunday, June 19, 2016

Gred bukan penentu kejayaan.





Result exam mid-term anak² dah keluar. Alhamdulillah. Aku bangga dengan pencapaian anak² tak kiralah apa keputusan yang dia orang dapat. Pada aku, itu atas usaha dia orang. Tak ada desakan. Relax² je.

Sebenarnya keputusan dah keluar masa cuti dua minggu tu lagi. Tapi tak lengkap. Cuma result sekolah agama je tak dapat lagi. Sekolah agama kena bagi perhatian lebih. Kalau ada yang tak lulus nanti tak boleh naik darjah. Huhu...

Aku rasa zaman sekarang dengan zaman time aku belajar dulu memang banyak sangat bezanya. Dulu tak ada rasa tekanan. Err... ke aku yang memang tak tertekan langsung?! Hik³...

Tahun aku nak ambik pmr tu la banyak aku ponteng sekolah. Sebabnya aku tak suka buat portfolio. Bosan amat. Time patut kena hantar, aku ponteng sekolah. Adeh... Tapi tu la. Hidup je sampai sekarang ni.

Budak² sekarang, tak lulus upsr boleh meroyan. Sedangkan upsr tu bukan penentu segala²nya. Tekanan daripada parents pun boleh jadi jugak. Tambahan kalau jenis dok score je time periksa. Mak ayah memang harap lebih la so dia orang boleh bangga dengan kejayaan anak masing². Tapi emosi anak tu macam mana?

Naik stage every year untuk terima award sebab dapat keputusan cemerlang pun bukan penentu kecemerlangan dia orang jugak. Pada orang lain mungkin berbeza. Tapi pada aku, apa pun resultnya, naik stage or not, dia orang patut kita bagi reward sebab dah usaha.

Ucapan tahniah pun okay. Jangan kondem. Setakat tu je dia orang boleh buat, nak buat macam mana. Dia orang dah usaha dah pun. Ala... belum tentu cemerlang sampai ke SPM akan jadikan dia orang manusia. Ada je yang lack here and there. Komunikasi fail. Macam² la.

Tapi tengok la macam mana budak² sekarang. Kelas² belakang tu yang majoritinya budak² 'nakal', kalau dah kurang minat dia orang kat pelajaran kita ajarkan kemahiran. SPM tu ajar buat syarat je. Tapi selalunya kelas belakang la yang selalu left out. Tapi tak semestinya tak jadi orang.

Ada je yang jadi orang. Lebih daripada orang pun ada. Inisiatif diri sendiri jugak. Parents and teachers kena bagi guidelines. Tapi itu la. Ada je budak² ni yang memang tak makan ajar. Huhu... Nak salahkan siapa?!

Eh, merepek² je cerita kan?! (^v^)Apa pun, pada aku... dapat banyak A ke tak, dapat nombor berapa pun, I don't mind. Tak ada paksa² ye. Janji usaha tu ada. Dan budak² ni bukan kaki study jugak. Kaki tv je lebih. Hmmm... *sigh*


my foot: sebab tu jugak aku dah lama tak upload pasal result anak². dulu upload untuk kenangan konon²nya. sekarang ni cukup la kami² je tau... (≧∇≦)/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to Rumah SalYa l Designed by DayangDeno