Wednesday, April 29, 2015

~ WW #117 ~ Bulat.






Handphone utama dah rosak. Makanya tak dapat update blog. Mujur jugak ada handphone backup penawar duka lara. Belanja pic Afiq sekeping. Hari ni nak cucuk 2 bulan. Kejap je dah 2 bulan kan? Huhu..

posted from Bloggeroid

Friday, April 24, 2015

Saat diperlukan.




Masa ke HSA untuk ambik ubat Afiq, aku settlekan hal appointment dia dan husben pergi ambik ubat kat farmasi. Line untuk ambik nombor memang panjang. Aku dah siap pun husben tak dapat nombor lagi.

Jadik menunggu je la dengan anak-anak dengan jayanya. Budak-budak ni cepat bosan. Sementara menunggu tu, aku bagi dia orang ruang explore dekat tapak pameran gitu. Memang kalau boleh tak nak bawak dia orang ke hospital ni. Tapi nak buat macam mana.

Dalam pada tu aku nampak sorang lelaki ni pegang helmet dengan beg plastik. Mundar mandir tak tahu nak ke mana. Dia senyum pandang aku kemudian tanya aku datang dengan siapa. Aku cakap la dengan husben.

Dia cakap dia baru keluar wad. 6 bulan duduk kat wad sebab tibi. Tak kerja tak apa. Jadi aku tanya dia nak ambik ubat ke sebab ada kat bahagian farmasi kan. Dia cakap dah ambik ubat. Tengah cari RM15. Nak buat tambang balik. Dah 6 bulan tak kerja. Duit pun tak ada. Badan pun tak kuat lagi katanya.

6 bulan kat wad dengan kes tibi? Memang tibi dia dah teruk. Tapi dia survived. Dia cari duit tambang tapi dia tak mintak dengan aku. Dia cuma cakap je. Kebetulan memang aku tak bawak purse pun. Aku panggil anak-anak terus pergi depan farmasi. Hehe...

Tunggu husben kat situ pulak. Memang nak elak mamat tu. Hospital environment banyak penyakit. Dia pulak baru je lepas keluar wad sebab tibi. Kena sambung makan ubat lagi selagi tak betul-betul okay. Budak-budak berisiko. Husben aku pn br je putus ubat.

Lama gila nak bolehkan berhenti makan ubat tibi sebab pakar tak ada setiap kali dia ada appointment. Cancelled memanjang. Doc biasa tak berani nak putuskan. Last putuskan pun doc lelaki. Doc biasa. Pakar tak ada. Dia tengok x-ray and called doc pakar bagitau husben dekat setahun kena makan ubat. Lungs pun dah clear.

Eh, cerita benda lain pulak! Bukan jijik ke apa dengan mamat tu. Tak ada la. Aku kesian betulnya dengan dia. Baru keluar wad. Duit tak ada nak balik. Kalau aku kat tempat dia pun pening. Lama mana nak duduk kat hospital? Dia tak mintak duit pun dengan aku. Dia cuma cakap nak cari duit RM15 nak buat tambang balik.

Aku cakap dengan husben. Sebab lepas aku blah, dia duduk je kat situ tak buat apa-apa. Agak-agak dia fikir siapa la yang nak hulurkan duit kat dia. Sebab tak semua orang sanggup tolong orang lain. Aku cakap jugak kat husben dia tak mintak duit. Kesian. Kalau dia mintak mungkin lain sikit. Tapi tak ada pun dia cakap: "Akak ada duit tak?"

Sebenarnya kami dah lalui semua tu. Sangat memahami. Kami bantu seadanya. Memang dia duduk jauh. Husben kata balik la. Tak payah duduk lama-lama kat hospital. Dan dia balik lepas tu. Allah gerakkan dia untuk bertemu kami. Untuk kami bantu sebab kami pernah rasa apa yang dia rasa. Cuma dia tak ada duit langsung. Kami ni duit sangkut tapi alhamdulillah tetap dibantu.

Bukan nak cerita pasal kebaikan. Tapi nak cerita pasal dia bertemu kami saat diperlukan. Perasaan tu kami dah rasa. Membantu sesama manusia. Sekurang-kurangnya sifat ihsan tu masih ada.

Ya Allah, terima kasih untuk segala-galanya.


posted from Bloggeroid

Thursday, April 23, 2015

Menerima dengan redha.




Alhamdulillah, jaundice Afiq dah clear. Dah tak ada kuning lagi dah. Tapi ada pulak benda lain yang sangkut. Urine dia. Sabar je la. Dugaan betul. Tapi tak apa la. Asal dia sihat, itu dah cukup sebenarnya.

Last month ambik darah dengan urine Afiq. Lepas tu tunggu 2 weeks untuk appointment dengan doc plus ambik darah baru untuk dibandingkan dengan darah sebelum ni. Sample darah kena hantar sendiri ke makmal tau. Dekat je tempatnya.

Tapi melilau jugak la mencari. Haha.. Dah hantar sample darah, kena tunggu result. Sejam. Perghhh... berkarat menunggu! Tapi sabar je. Dah dapat result darah baru boleh jumpa doktor. Kebetulan masa aku datang tu orang ramai.


Mujur jugak time nak jumpa doc tu kejap je. Macam biasa, doc tanya lebih kurang. History parents dia nak tau. The same story kena repeat over and over again. Tapi cerita je la. Nak buat maam mana.

Doc checked Afiq and tengok result darah. Dia kata kuning dah clear. Sibuk pulak kata mata Afiq bulat besar. Macam pandai sangat sebab melilau je mata si Afiq ni tengok sana sini. Hehe... Lepas tu menunggu. Aku pun tak tau kenapa aku kena tunggu lagi.

Orang lain keluar masuk dah. Tapi aku kat dalam lagi, terpinga-pinga tak tau kenapa menunggu. Rupa-rupanya tunggu result urine. Adeh...!!! Doc kata result urine Afiq sangkut. Ada kuman. Kena ambik urine lagi sekali.

Doc kata lagi, dia orang akan checked semua termasuk la tiriod bagai. Okay. Pergi la ambik urine pulak. Aku bab nak ambik urine la lemah sikit. Nak kena pegang peha anak. Senang nak masukkan alat tu. Adoiii...!!!


Settle ambik urine boleh balik. Kalau ada kuman lagi dia orang akan call. Memang dia orang called. Isnin baru ni untuk ambik ubat. Itu pun lepas seminggu. Kes Afiq tak teruk. Sebabnya masa doc tengok result,dia ada mention pasal baby yang kena warded due to urine dia yang kotor. Tapi tak tau la pulak kalau telinga aku ni tersumbat ke salah dengar. Huhu...

Makanya, hari ahad ni akan ke hospital lagi untuk urine test buat kesekian kalinya. Next appointment will be in May. The second week. Hmmm...

Setiap orang dugaan dan ujiannya tak sama. Ini dugaan buat kami sekeluarga. Tak apa. Kami terima dengan redha sebab ini petanda Allah masih sayangkan kami.


posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to Rumah SalYa l Designed by DayangDeno