Search This Blog

Loading...

Fresh from the owner...

Wednesday, October 15, 2014

Blogwalking.


Hoho... Dah lama tak blogwalking. Sekarang ni kureng sihat sikit la. Tambahan pulak dengan handphone pun kureng jugak. Sebenarnya malas nak pegang handphone. Laptop apatah lagi. Bukak time dgr ayat Quran je. Memang jadik amalan tidur dengan ayat Quran. Kalau tidak rasa sunyi je.

Sekarang ni dengan Azfar yang tak berapa nak sihat lagi la. Lepas tidurkan Aus waktu pagi, aku pun ambik la peluang lelapkan mata jugak. Ngantuk. Tak tahan mata ni. 

Sebabnya Azfar ni berjaga malam-malam. Temperature dia asal malam je tinggi. Semalam cecah la 39°C plus2. Lepas mandikan baru la dia tidur semula. Itu pun tak ada la nak lena mana. Ibunya lagi la.

Apa yang bagusnya demam kali ni dia tak ada la meragam mana. Siang okay je. Makan pun macam biasa. Cuma tak banyak tapi tetap makan. Bila malam je la kena jaga-jaga sikit. 

Itu la sebabnya tak berapa nak blogwalking. Tambahan pulak bila anak soleh yang kecik ni baru dapat kaki. Nak 'hilang' je kerjanya... ^o^

Okay, alasan je lebih tu. Walaupun 75% daripadanya adalah benar, selebihnya M je. Haha... Sabar je la.

posted from Bloggeroid

~ WW #93 ~ My cute little driver.









my foot: kalau dah pegang stering jangan harap la boleh lepas. adeh... kalau aku tengah drive pun dia sama sibuk nak duduk atas riba. pening kepala ibu... ≧∇≦

posted from Bloggeroid

Monday, October 13, 2014

Ujian saringan kelas.



Sabtu lepas bawak Alya ke sekolah. Tahun depan kan nak masuk darjah 1 dah insyaAllah. Sabtu tu ada saringan untuk tentukan kelas dia tahun depan. Pergi dengan anak-anak je memang heaven. Pening kepala kejap. Haha...

Kebetulan Azfar tak sihat. Ada ragam sikit. Kejap-kejap cakap lamanya. Bila nak balik. Kesian jugak tapi nak buat macam mana. Melepek je sepanjang sejam pertama. Mujur jugak ada Anis dok tengokkan Aus yang baru dapat kaki tu. Budak kecik tu bukan boleh duduk diam. Anis la dok ikut mana adik dia nak pergi. Hehe...

Alya masa mula-mula tu macam tak berapa nak excited. Takut la, apa la. Aku pun masa baru sampai tengok budak-budak ni pakai baju kindy. Tapi masa buat pengesahan tak ada pulak dia orang cakap kena pakai baju kindy. Ingat nak balik semula tapi tak jadi. Tak apalah. Bukan orientasi pun. Cuma nak exam kecil-kecilan je. Haha...

Alya exam kat bilik 1. Ada lebih kurang 15 bilik kot. Aku tak ada la nak sibuk-sibuk dekat budak-budak. Cikgu ada. Cikgu boleh uruskan. Tapi ramai parents yang sama menyelit. Pada aku tak perlu kot. Jadi kesukaran pada cikgu-cikgu tu nanti. Masa Alya exam, parents dengar taklimat pasal kssr. Tahun ni last kbsr punya sistem. Pasal linus, kbat.

Kat mana patut ambik drop and ambik anak. Which gate you should use sebab ada 3 gates. Rules and regulations. Bla bla bla... Alya lepas exam dok bercerita dia dapat kawan baru. Dah excited sikit. Hopefully dia okay-okay je nanti. Kelas mana dia dapat tak penting. Apa yang penting dia dia belajar surviving skills kat sekolah. Sekarang ni semuanya bukan based pada exam je. Kalau tak ada social skills pn tak boleh jugak. Sebab sekarang ni sistem kita kan exam-oriented. Baca buku, study, hafal... cemerlang la insyaAllah. Boleh la dapat berapa A sekalipun.

Tapi berdasarkan buku pun tak boleh jugak kalau fail bab komunikasi, adab segala. Apa pun, yang terbaik la untuk Nur Ismahani Alya. Tak ada tekanan ye. Belajar ikut kemampuan. Yang penting happy pergi sekolah. Jangan stress... ٩(๛ ˘ ³˘)۶♥

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...