Search This Blog

Loading...

Fresh from the owner...

Thursday, August 21, 2014

Menerimalah kritikan si kecil.


tajuk entah apa-apa. saja nak cerita pasal anak dara sulung saya ni ha. tukar saya pulak boleh ke? aku ni macam kureng kick la pulak. hehe... alkisahnya, anak dara saya ni kalau berhadapan dengan orang yang dia kenal memang 'bahaya' sikit. budak-budak ni kan ke jujur. apa yang keluar daripada mulut dia tu apa yang terlintas di fikiran dia dan apa yang dia tahu kan.

tapi masalahnya, tak semua orang suka kebenaran yang keluar daripada mulut budak-budak kecik ni. mungkin sebab dia orang rasa dia orang lagi tahu kot. ataupun ego je lebih. Alya kalau tengok orang tak bertudung ke seksi ke apa ke dia akan cakap, berdosa la itu la ini la. kebetulan pulak, my jiran meamng tak pakai tudung kalau setakat duduk sembang depan pagar or dia keluar kejap beli makanan kat kedai seawal pagi. kalau berjalan-jalan tu pakai la.

budak dua beradik ni pulak dah ditrained daripada kecik untuk pakai tudung. plus dah cakap dengan dia orang kalau tak pakai tudung ni berdosa sebab nampak aurat. kesian kat abah kena tanggung dosa Kak Long dengan Kak Ngah. dosa Ibu lagi nak tanggung. dosa abah lagi. huhu... tapi dia orang memahami. walaupun dia orang tahu dia orang kecik lagi tapi wajib pakai tudung untuk tutup aurat. so kalau keluar nak main-main depan rumah pun dia orang pakai tudung. tapi ada masa-masanya tak jugak. kadang-kadang tu berlari masuk rumah cari tudung. hehe...

dengan anak jiran.

Alya selalunya jujur berkata-kata kalau melibatkan bab aurat ni. ada la dua tiga kali dia cakap tapi selalunya aku pesan dengan dia (kita gunakan saya tu kadang-kadang je la. boleh gitu?!) jangan cakap kuat-kuat. jiran ni kita ukan tahu sangat hati budinya. takut nanti anak-anak tersalah cakap dia terasa pulak. satu pagi tu, aku bersembang dengan jiran ni sebelum hantar budak dua beradik ke sekolah. dia pulak kebetulan bawak keluar si kecik dia. dan si kecik tu cuma pakai diaper je. tapi ada baju je pun. terus la dia ambik seluar pakaikan kat si kecik sambil mulut cakap tutup aurat. malu. okay... mak tak pakai tudung okay.

dan Alya dengan jujurnya cakap: "Rambut pun aurat jugak." subhanallah... dia baru 6 tahun. aku pandang dia, aku cakap jangan cakap kuat-kuat. jiran-jiran ni kalau terasa mungkin lain pulak cerita yang keluar. sebab aku kat sini pun baru setahun lebih. kadang-kadang kalau kebetulan keluar dan ada jiran bersembang, ada je dengar macam sindiran-sindiran dia orang pada jiran-jiran tertentu. contohnya: "Ala... macam tak tahu dia macam mana." sebab tu aku dalam seminggu boleh kira la berapa kali je bagi anak-anak main kat luar. haha... malas. nanti tersembang dan terdengar sembangan yang bukan-bukan.

jujurnya, kalau anak-anak kecil berkata-kata pasal aurat tu... kenalah terima kan? Alya selalu jugak cakap: "Kesian kat pakcik tot sebab mak dia (aka the wife) tak nak pakai tudung. Mesti tanggung dosa kan?" dan aku selalu cakap: "Nak buat macam mana. Dah pakcik tot tak nak tegur isteri dia. Kena tanggung la." tapi terlebih jujur pun boleh jadi masalah. tak jujur nanti, kat sana dia carik kita pulak sebab tak tegur dia masa atas dunia. habis tu kalau husben sendiri pun okay je, kita nak buat macam mana? huhuhu...





Wednesday, August 20, 2014

~ WW #87 ~ Sayang Adik.





posted from Bloggeroid

Selamat kembali.


harapnya mood okay nak berblog plus bw. hehe... insyaAllah... akakn mulakan kembali aktiviti berblog ni. cerita banyak. ye la. alkisah anak-anak kan tapi mak ni kurang daya maju sikit la. kurang sihat. sekarang ni nak berblog dengan laptop semula. macam malas nak berblog dengan henpon. ye la... kadang-kadang pegang dan bukak bloggeroid. time nak menaip, buat benda lain. macam mana? sengal tak sengal.

insyaAllah... nak kembali dengan hobi lama. mood ni kadang-kadang kena paksa. kalau ikutkan je memang tak ke mana pun. kena lawan bak kata husben. penyokong setia okay. pada yang masih sudi singgah kat sini, terima kasih daun keladi. nanti raya tahun depan bagi daun keladi je la ek?!

hari ni pulak anak-anak ada sesi bergambar. Alya la kena pakai comel sikit sebab dia kan dah nak graduate tadika. next year dah masuk darjah 1. wah, dah besar la!!! Anis kalau ada rezeki nak masukkan ke pra. kalau tak dapat, tak pasti la nak hantar ke mana lagi. Azfar dah ada sekolah untuk dia. tapi jiran-jiran suggest carik la tadika lain dulu sebab tadika yang nak hantar ni rate dah naik katanya. tapi tadika tu je yang dekat dengan rumah dan ada pembelajaran Bahasa Cina. kat sini kalau plan nak hantar anak ke sekolah cina nak kena hantar anak ke tadika cina selama 3 tahun. tapi plan nak hantar ke tahfiz pun ada jugak untuk Azfar ni. tengok la macam mana.

kita plan je kan tapi yang menentukan Allah SWT. apa pun... anti kita cerita ye. nak settle anak-aak sekolah dulu. doakan la akak ni kembali bersemangat nak berblog. hoho...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...