Thursday, January 28, 2016

Kesuntukkan masa dan rutin harian.


sebenarnya baru renew domain.
terlewat beberapa hari daripada tarikh due.
tambahan pulak sekarang ni kekangan masa.
penat tapi sebenarnya ok je asalkan anak-anak happy.

jadi nak menjenguk blog apatah lagi menaip satu entry pun dah ambik masa.
okay... guna handphone untuk taip entri memang problem sikit.
kadang-kadang entri dah siap tapi tak sempat nak save makanya hilang la ia.
mood pun merudum sama. itu la alkisahnya...

hilang followers tak mengapa tapi jangan hilang blog ni 
sebabnya cerita anak-anak masih ada di sini.
nak menjengah kengkawan pun memang la tak sempat.
bz la sangat kan?! haha...

rutin pagi bermula dengan anak solehah Alya.
siapkan sarapan. hantarkan dia ke sekolah agama.
kelas dia bermula pukul 7.15 pagi.
balik rumah siapkan anak solehah Anis pulak.
dia masuk sekolah agama pukul 8.45 pagi.
hantar Anis, ambik Alya.

balik rumah, masak untuk bekal sekolah anak-anak soleh solehah ni.
untuk sekolah petang pulak.
10.15 pagi ambik Anis, hantar dia orang 3 beradik pergi mengaji.
balik mengaji lebih kurang dekat pukul 10.50 pagi jugak.
sambung memasak sambil siapkan anak soleh Azfar.

Azfar masuk pukul 11.45 pagi.
dah siap bekalan, check buku bagai hantar Azfar pergi sekolahh.
dekat je dengan rumah tapi dekat pun makan masa jugak sebab dia ada mood lain tengahari ni.
balik daripada hantar Azfar, settlekan si Alya dengan Anis untuk sekolah kebangsaan.
waktu persekolahan dia orang pukul 1.20 petang untuk hari Ahad sampai Rabu.
Khamis pukul 1 sebab nanti ada assembly.

selalunya pukul 12.30 tengahari dah siap hantar dia orang ke sekolah sebab dia orang suka pergi awal.
kalau lambat pun pukul 12.45 tu dah nak sampai sekolah.
balik rumah sambung pulak kerja sidai kain kalau tak sempat nak sidai pagi-pagi.
tambahan sekarang ni kejap hujan kejap panas.
memang sentiasa kena tengok kalau sidai kain. 
kadang-kadang tengah panas pun boleh hujan sekejap. 
sempat la nak basah kain tu.

tidurkan anak-anak soleh dua beradik Aus dengan Afiq.
kalau penat sangat aku pun tidur jugak.
nanti pukul 3.45 nak ambik Azfar sekolah.
pukul 6.10 pulak nak keluar ambik kakak dua orang.
balik rumah make sure semua siap including solat.
dia orang akan makan malam dan buat homework.

ada la sesi meragam jugak sorang dua.
dah siap semua, time untuk tidur.
paling lewat tidur pun pukul 9.30 or 10 malam.

esoknya rutin yang sama bermula lagi...
hahaha... busy kan?! ^_____^




my foot: tapi jadual berubah sikit kalau abahnya kerja malam. ibu ada ruang masa lebih la kat rumah sebab abah dalam penat-penat balik kerja still la ambik dengan hantarkan anak-anak ke sekolah walaupun in the end ibu la jugak hantar sebabnya kadang-kadang anak-anak ni suka request nak ibu yang hantar.



Friday, January 22, 2016

Masih dan sedang...


masih bergelut sebenarnya untuk kekalkan momentum harian.
kadang-kadang rasa sangat penat tapi dah itu tugas sebagai mak.
ada je van untuk hantar ke sekolah tapi kesian pulak dengan anak-anak ni.

husben kata selagi boleh hantar tu, hantar sajalah.
even cikgu sekolah Azfar pun cakap, naik van mahal.
baik hantar sendiri je.

hantar sendiri pun penat la. haha...
tapi masa kecik ni je la nak kena hantar pun.
balik sekolah dengar dia orang bercerita itu ini.
masa sekarang je la yang adanya.

dah besar nanti mesti rindu masa dia orang kecik-kecik ni.
memang cerita tu tak lekang la.
ada je cerita. kawan ini itulah, kawan itu inilah...
layankan sajalah.

biarpun penat, satu hari nanti bila dia orang baca apa yang ibu taip kat sini
dia orang akan tahu sebab sayang la ibu abah hantar ke sekolah. tak bagi naik van.
tak la bermaksud orang lain tu tak sayang anak.
masing-masing pun ada urusan sendiri nak kena buat.
rasanya ramai nak hantar dengan ambik anak-anak.
tapi tak ada pilihan kan? makanya redha je la.

apa yang pasti, anak-anak biarlah selamat sampai ke rumah.
itu je dah cukup.

Thursday, January 14, 2016

Sanah helwah everybody!!!



Sanah helwah untuk semua January's people... Semoga diberkati Allah dan sentiasa dalam perlindunganNYA. Amiiinnn...

Family aku ramai yang celebrate birthday bulan 1 ni. Daripada awal sampailah ke penghujung bulan. Datipada sebelah aku sampailah ke side husben.

Apa-apa pun, selaras dengan penambahan usia, harapnya meningkat jugalah amalan kita. Amin amin ya rabbal alamin... (^v^)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to Rumah SalYa l Designed by DayangDeno