✿ Rumah SalYa ✿

Fresh from the owner...

20 November 2017

Ujian saringan Darjah 1.

Assalamualaikum...


Minggu lepas ujian saringan untuk darjah 1 bagi Azfar. Ada 580 lebih calon darjah 1 tahun 2018 dengan memperuntukkan 14 buah kelas. Tahun Anis ada 16 buah kelas. Lagi banyak. Ramai murid, persaingan lagi besar.

Tapi tahun depan sekolah baru akan buka. Bila? Tak tahu. Jadi lebih kurang dalam 100 lebih jugaklah akan pindah ke sekolah baru. Itu budak darjah 1. Nanti kelas tu akan reduce la. Seronok jugak kalau jadik pioneer kat sekolah baru. Aku rasa la. Sebab tak ramai orang kan. Jadi tekanan tu masih kurang.

Berbalik pada ujian saringan ni, ia akan tentukan kelas anak² tahun depan. Ikut kepandaian. For the first year ni, kelas mana² pun ok je. Belum tentu kelas atas akan kekal kat atas. Prestasi anak² ni kadang² turun naik. Kita tunggu dan lihat je la. Tak mahir akademik tak semestinya tak pandai. Ada kemahiran anak² kat tempat lain. Parents kena alert la.  

Mengingatkan aku pada abg aku sendiri la. Dia akademik memang ke laut. Tapi bab bertukang, baiki barangan elektrik memang pandai. Bakat semulajadi. Kalau dia menanam apa² insyaAllah tumbuh segar bugar. Kelebihan dia kat situ.

Dan result ujian saringan ni akan dapat bulan 12 nanti. Masa nak ambik tag nama sementara dengan buku teks. Nanti baru tau Azfar dapat kelas mana. Tapi tahun depan tak ada la risau sangat sebab Anis pengawas dan still ada sebelah petang. Boleh tengok²kan adik dia. 

Untuk anak², jangan stress². Relax² je dah. Janji usaha tu ada. Bak kata abah: 'Tak pandai akademik tak apa. Janji solat tak tinggal, hormat orang tua, akhlak terjaga. Itu dah cukup.' Kelebihan anak² tu berbeza. Jangan sesekali samakan... ^_^



Peringatan

Ini adalah blog peribadi. Sebarang pendapat yang saya luahkan di sini adalah dari saya sendiri, tidak melibatkan mana-mana pihak kecuali jika saya meletakkan nama pemiliknya.

Sebarang PRINT SCREEN terhadap blog ini adalah dilarang kecuali atas keizinan tuan punya blog.

Pendapat penulis tidak semestinya kekal.

Terima kasih.

Sal Ya
✿ Rumah SalYa ✿ © . Designed by MaiGraphicDesign