Friday, March 27, 2015

Menabung dengan emas.

Kepada kawan-kawan semua.. marilah menukar hobi anda. Daripada anda membeli pakaian, perhiasan, helmet, aksesori kereta dan motor beratus dan ribuan ringgit, jom bertukar kepada hobi mengumpul SYILING DINAR EMAS kerana ia sebagai insuran bagi kita untuk masa hadapan. Tukarlah not-not kertas kepada DINAR kerana mungkin suatu hari nanti not kertas itu nilainya seperti sekeping tisu buat mengelap air mata saja... ╥﹏╥ KUMPUL WANG KERTAS BELI DINAR EMAS.

POWERGOLD, platform untuk beli GOLDBAR, DINAR EMAS dan BARANGG KEMAS pada harga terbaik!!!

Dulu:
* Beli emas mahal.
* Dapat emas sahaja.
* Nak jual balik kedai ambil rendah.
* Ajak kawan beli tak dapat apa-apa bonus.

Sekarang:
* Beli emas lebih murah.
* Beli untuk diri sendiri dapat bonus.
* Beli untuk kawann dapat bonus.
* Jual balik dapat harga tinggi.
* Kawan beli dapat bonus.
* Kawan dapat bonus, lagi-lagi kita dapat bonus.
* Ajak kawan jadi ahli pun bonus masuk.
* Nak jual runcit-runcit pun untung.

Pendek kata langsung tak rugilah beli emas ni. Jika tak ditakdirkan untuk kegunaan kita, untuk anak-anak kita nanti kan?

posted from Bloggeroid

Monday, March 23, 2015

Jaundice oh jaundice!!! (part 2)


Cerita jaundice Afiq tak habis kat situ je. Aku ni dah banyak kali nak updtae blog tapi ruang masa tu terhad. Kadang-kadang pegang hp pun kejap sangat. Selebihnya biarkan macam tu je. Bateri pun tahan lama okay... ^o^ Memang jimat tenaga elektrik.

Lepas dua hari discaj dan pergi checked semula, jaundicenya naik semula. Pening kepala mak kejap. Bapak pun dah sama pening. Cuti dah banyak ambik. Kali ni 15.9. Garu-garu kepala je la. Susu memang bagi 2 jam sekali. Tapi tetap la naik kuningnya tu. Makanya kena la ke emergency sekali lagi. Kali ni pergi awal sebab tak nak jadik macam sebelum ni.

Sebelum Afiq ambik darah sempat la dengar cerita sorang kakak ni. Anak dia kena jaundice sampai tukar darah. Kalau dah tukar darah tu memang kesian la. Mula-mula checked cuma 13 je kot. Checked sekali lagi naik sampai 28. Mendadak naik. Tak pasal-pasal kena tukar darah. Masa Alya kena jaundice dulu pun ada sorang adik tu, doc datang bagitau jaundice anaknya tinggi sangat. Kena bawak ke HSNZ untuk buat pertukaran darah. Maknya sedih la. Dah bahagian dia.

Bawak ke emergency dalam pukul 11 lebih jugak. Orang jangan cakap la. Ramai gila. Baby yang kena jaundice pun ramai. Sempat tengok dua tiga scenes. Ada mak baby ni, susu dia kurang. Tak bawak bekal susu apa pun. Baby dia melalak-lalak nangis nak susu. Dah lama sangat. 

Bukan sekejap nak tunggu turn ni. Memang kesian sangat. Sampai ada sorang akak ni offer nak bagi susu badan dia sebab tak tahan dengar baby tu nangis. Lepas si mak tanya husben dia dan dapat approval baru akak tu bagi. Senyap dan tidur terus baby tu. Lapar campur penat.

Sorang lagi tu nenek bawak. Tak ada bawak bekal susu jugak. Ya Allah... kesian kat baby. Dua tiga jam menunggu bukan sekejap. Even untuk Aus yang dah boleh minum macam-macam tu pun aku bawak bekal susu tepung dia. Sebab tau mesti lama punya la kalau ke hospital. Dah sakit pinggang menunggu masuk la jumpa doc. Kali ni result dah dapat. Itu pun lepas sejam lebih menunggu turn. Kali ni turun 15. Tapi still kena warded... ≥﹏≤

Limit hospital cuma 14. Tapi masa menunggu nak ke wad tu, parents baby ayng kelaparan tu keluar daripada Bilik Pemerhatian. Bacaan anak dia 14.8. Tak kena tahan wad pun. Doc kata sebab Afiq ni premature jadinya lain sikit la. Iyo la tu. Nak ke wad kena menunggu lagi. Sebab baby cot tak cukup katanya. Huhu... Ke wad pun sendiri-sendiri je. Tak ada nurse ke siapa-siapa hantarkan. Dapat file terus la pergi. Nasib baik la dah tau apa patut buat... -_-#


posted from Bloggeroid
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to Rumah SalYa l Designed by DayangDeno