Friday, July 31, 2015

Jika Syawal terakhir.

Maafkan la salah dan silap. Tertutur yang tidak biasa, terkata kasar bahasa, terumpat tanpa sengaja... Andai ada hutang piutang yang tidak sempat terlunas mohon dicari ahli keluarga. Segala-galanya boleh berlaku sekelip mata.

Ajal maut sudah ditentukan. Bagaimana kesudahan kita belum dapat dipastikan. Bertuah bagi mereka yang dijemput pulang dalam redha dan rahmat Allah. Harapnya, kita juga bergitu. Berkesudahan yang baik-baik saja.

Dunia kita pun dah 'sakit' sangat. Entah lama mana kita bakal menghuninya, kita pun tak pasti. Putaran masa cepat je sekarang. Baru je duduk, dah nak tengahari rupanya. Allahu...

Ya Allah, jadikanlah kami hamba-hambaMU ini, hamba yang beriman. Bukan tergolong dalam golongan yang kufur. Amin ya rabbal alamin...

posted from Bloggeroid

Wednesday, July 29, 2015

~ WW #121 ~ Kuih raya pertama.






Baru buat dua hari lepas. Dan yang tinggal sekarang hanyalah balang-balang kosong je. Huhu... Tahun lepas 6 jenis mampu buat. Tahun ni tak cukup tangan. Buat pun untuk makan anak-anak je... ^o^


Saturday, July 25, 2015

UTI dan Afiq - Part 2.


Okay... kita sambung la cerita pasal si Afiq. Ini bukan pengakhiran sebab dia still ada appointment dengan HSA.

Doc kata, 4 kali repeat urine dalam kencingnya tu ada kuman yang sama. Persistence. Boleh jadi kuman lain-lain kot sebab tiap kali doc ni tengok rekod dia, intonasi suara tu macam pelik kuman tu kekal dalam urine.

Dan UTI ni kalau tak buat treatment boleh rosakkan buah pinggang dia. Jadi kena masuk wad untuk masuk antibiotik ikut salur darah. Tak boleh bagi antibiotik makan lagi dah. 


Doc yang suruh masuk wad kata dalam 3 ke 5 hari je masuk antibiotik tu. Tapi bila dah masuk wad, doc lain bagitau antibiotik kena masuk at least for 5 days okay. Kalau still ada, kena completekan 7 days punya treatment.

Day 5 baru repeat urine untuk tahu kuman tu still ada ke tak. Maknanya tetap la kena completekan 7 days punya treatment. Huhu...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Copyright Reserved to Rumah SalYa l Designed by DayangDeno